Neki primjeri o smrti iz života velikana islamskog Ummeta! - U ime Allaha milostivog samilosnog! <body>

Na putu Gospodara svoga mudro i lijepo savjetom pozivaj i sa njima na najljepši način raspravljaj"( En- Nahl 125 ajet )

22.08.2010.

Neki primjeri o smrti iz života velikana islamskog Ummeta!


Imam Malik ibn Enes je u snu vidio Meleka smrti ( u narodu poznatog kao Azrail ), te ga upitao“ Koliko mi je ostalo od života“, Melek smrti je pokazao na svojih pet prstiju. Ibn Enes ga je ponovo upitao „Da li to znači pet godina, pet mjeseci ili pet dana“, prije nego je uspio čuti odgovor prenu se iz sna.

Otišao je kod nekoga ko je znao tumačiti snove, nakon što mu je ispričao svoj san taj čovjek ( tumač snova ) mu je rekao“ Kada je Melek smrti pokazao na pet prstiju, nije mislio na pet godina ili pet mjeseci, mislio je na pet stvari koje samo Allah swt zna“, te je citirao sljedeći ajet:

Samo Allah zna kad će Smak svijeta nastupiti, samo On spušta kišu i samo On zna šta je u matericama, a čovjek ne zna šta će sutra zaraditi i ne zna čovjek u kojoj će zemlji umrijeti; Allah, uistinu, sva zna i o svemu je obaviješten.(Luqman,34).

više o tome
Kada se halifa Harun Er-Rešid razbolio bolešću koja je uzrokovala njegovu smrt, rekao je svojim pomoćnicima da odu I iskopaju mu kabur (mezar) tako da ga on može vidjeti prije nego mu dođe Melek smrti. Nakon što je kabur (mezar)iskopan, zamolio je svoje pomoćnike da ga odnesu do njega. Pri dolasku do svog kabura (mezar) pogledao je prvo u kabur (mezar), a zatim prema nebu I rekao “ O Allahu, Ti čija vlast nikad ne prestaje, smiluj se onome čija je vlast doživjela kraj”

Jednog dana je Poslanik s.a.v.s otišao na na ukop jednog dječaka te je tu zatekao majku tog dječaka kako sjedi I plače plače,upita je Poslanik s.a.v.s “Zašto plačeš”. Ona odgovori” O Allahov poslaniče, da li je moj sin u Džennetu ili u Džehennemu?”. Tad joj je Poslanik s.a.v.s odgovorio”O Allahov robe, Allah zna bolje njegovo stanje od mene”.

Poslanik s.a.v.s. je rekao” Duša vjernika se pretvori u Džennetsku pticu nakon smrti” ( Ovaj hadis znači da će nakon što vjernik umre, njegova duša boraviti u Džennetu u obliku džennetske ptičice sve do dana proživljenja, kada će je Allah swt  vratiti u njeno prvobitno  tijelo)

Preuzeto sa: http://arabicpaper.tripod.com

Preveo sa engleskog: Eldar Tutnic
U ime Allaha Milostivog Samilosnog!
Ovaj blog sam iskljucivo napravio da bi pridobio sto vise pripadnika islamu i da ljudi koji neznaju bas toliko o islamu saznaju vise.Da li je islam vjera koja dozvoljava nasilje ili teror?
Da, naravno
Mozda, al nisam siguran
Ne, i apsulutno ne
Ne bih odgovorio
pollcode.com free polls


Da li treba zabraniti nosenje niqaba u Bosni i Hercegovini?Zasto?
Da - to nije stroga obaveza muslimanki
Da - mi smo evropski muslimani
Ne - pravo svakoga je da odabere kako e se oblaciti
Ne - to je dio nase tradicije
Nemam stav po tom pitanju
pollcode.com free polls

roses-desi-glitters-84


Musafiri!


free counters

"ZAR NIJE VRIJEME DA SE VJERNICIMA SRCA SMEKŠAJU KADA SE ALLAH I ISTINA KOJA SE OBJAVLJUJE SPOMENE!" (EL-HADID;16)

zatvori